• Beekdaelen - Nuth

    De Buitenring rondom Nuth

De Buitenring start of eindigt als het ware in de gemeente Nuth vanwege de aansluiting op de A76. Bij Kathagen is nieuwe verbinding gemaakt voor het lokale verkeer tussen Nuth en Vaesrade. Iets verderop is een klein stukje Randweg N298 (van Kathagen tot even voorbij de Naanhof) omgebouwd tot Buitenring. Om zo min mogelijk impact te hebben op de omgeving, is de Buitenring langs het Geleenbeekdal versmald en ter hoogte van Vaesrade verdiept aangelegd.

Nieuwe weg naar Kathagen

Bij de Leeuwerweg, in de buurt van de A76, is een geheel nieuw viaduct over het spoor gebouwd, ten noorden van de huidige Randweg N298. De Buitenring gaat hier met dit viaduct over het spoor heen. De Leeuwerweg is verlegd, waardoor deze via een lus is verbonden met Kathagen. Zo kan het verkeer vanuit Vaesrade richting Nuth blijven rijden en andersom. Ook is ter hoogte van Kathagen een fietstunnel gemaakt. Via deze fietstunnel kunnen fietsers makkelijk vanuit Nuth naar Vaesrade fietsen en vice versa.


Lus Leeuwerweg

Versmalde Buitenring langs Geleenbeekdal

Bij Nuth ligt ook het Geleenbeekdal wat voor een deel is aangewezen als Natura 2000-gebied. Dit dal omvat verschillende kleinere gebiedjes die aan de Geleenbeek liggen. Omdat de Buitenring het Geleenbeekdal bij Nuth doorkruist, is de weg hier versmald. Dat betekent dat de vier rijstroken een normale breedte hebben, maar dat de bermen smaller zijn dan op ander plekken van de Buitenring. De grasmiddenberm van de Buitenring, die normaal gesproken ongeveer vijf meter breed is, is hier vervangen door een lage betonnen afscheiding. Hierdoor is de middenberm nog maar ongeveer twee meter breed. Ook aan de zijkanten van de Buitenring zijn op deze plek smallere bermen dan normaal. Deze zijkanten zijn afgeschermd door geleiderails. Door de versmalde bermen neemt de Buitenring hier minder ruimte van het landschap en dus van het Geleenbeekdal in.


Geleenbeekdal

Ombouw Randweg tot Buitenring en aansluiting Schuureikenweg

Een klein stukje Randweg N298 (van Kathagen tot even voorbij de Naanhof) is omgebouwd tot Buitenring. Ook is hier een aansluiting gemaakt van de Buitenring op de Randweg/Schuureikenweg. Als stikstofmaatregel is er een afsluiting voor doorgaand (auto)verkeer op de Naanhofsweg. Hierdoor is geen doorgaand autoverkeer mogelijk tussen Hoensbroek en Vaesrade via de Naanhofsweg. Voor voetgangers en (brom)fietsers is dit wel mogelijk.


Aansluiting Schuureikenweg

Verdiepte ligging Vaesrade en viaduct Rozenstraat

Vanaf de Naanhof tot bij Vaesrade ligt de Buitenring parallel aan de Randweg. Ter hoogte van Vaesrade ligt de Buitenring verdiept, zodat de invloed op het landschap en op de inwoners van Vaesrade - en met name de bewoners van de Rozenstraat - tot het minimale beperkt blijft. Ook vermindert de verdieping het verkeersgeluid van de Buitenring. Bovendien is de helling van de weg minder steil dan wanneer deze op het huidige straatniveau zou liggen. Zo hebben de mensen in Vaesrade ook minder last van luchtverontreinigende stoffen. De Rozenstraat is met een viaduct inclusief faunapassage over de Buitenring heen geleid dat alleen bestemd is voor fietsers en voetgangers. De Buitenring gaat vanaf de Rozenstraat verder richting Amstenrade.


Viaduct nabij Rozenstraat

Neem een kijkje op het tracé van de Buitenring

Klik hier voor de visualisatie van de Buitenring. 

Downloads

Omschrijving Download Format Bestandsgrootte
Wat wordt er gebouwd? JPG 14,5 MB

Ik heb een vraag, idee of klacht

Bel het Serviceloket Provincie via

Veelgestelde vragen

De huidige aansluiting Nuth zal definitief worden afgesloten als de nieuwe aansluiting, die de huidige aansluitingen Nuth en Schinnen gaat vervangen, gereed is. Volgens de huidige planning gaat dat in 2021 gebeuren.