• Brunssum

    Vijver Ganzepool verplaatst

In Brunssum is de Buitenring onder andere van invloed op de regenwaterbuffer de Ganzepool. Deze buffer ligt in het noorden van het Schutterspark, bij de weg de Ganzepool. De regenwaterbuffer dient voor de afvoer van het industrieterrein Hendrik én maakt deel uit van het BloteVoetenPark. De Buitenring doorsnijdt een deel van de vijver Ganzepool en daarom is deze verplaatst.

Belangrijke bufferfunctie

Hoewel het misschien lijkt alsof de vijver Ganzepool een natuurlijke waterpartij is, is deze vijver door de mens aangelegd. Zijn belangrijkste functie is die van regenwaterbuffer voor het bedrijventerrein Hendrik. Daarnaast maakt de vijver onderdeel uit van de route door het BloteVoetenPark. De verplaatsing van de vijver vanwege de Buitenring gebeurde onder strikte voorwaarden omdat de buffer ook tijdens de aanpassing moest blijven functioneren.

Buitenring en natuurgebied door aarden wal gescheiden

De vijver Ganzepool is inmiddels gedempt en iets verderop is een nieuwe vijver uitgegraven. Deze nieuwe vijver krijgt beplanting zodat hij op een natuurlijke manier in het landschap wordt opgenomen.

Ook zijn bij de vijver de paden en voorzieningen van het BloteVoetenPark aangebracht. Om het natuurgebied van de Buitenring af te schermen, komt er naast de Buitenring een hoge wal van aarde. Het verkeer op de Buitenring is op die manier vanuit het park niet zichtbaar. De werkzaamheden aan de vijver werden uitgevoerd in een periode waarin het BloteVoetenPark gesloten is voor het publiek. Dit betekent dat het grootste deel van de uitvoering in de winterperiode heeft plaatsgevonden.

De nieuwe buffer sluit aan op de Rode Beek.

 

Neem een kijkje op het tracé van de Buitenring

Klik hier voor de visualisatie van de Buitenring. 

Ik heb een vraag, idee of klacht

Bel ons Serviceloket via telefoonnummer