• Landgraaf

    De transformatie van N299

De Buitenring gaat in Landgraaf over de route van de huidige provinciale weg N299 lopen. Omdat er meer verkeer over deze weg gaat rijden, wordt de N299 de komende tijd - tot medio 2017 - hier op voorbereid. Dat doen we door de weg te verbreden naar twee rijbanen met twee rijstroken per richting. Voor de veiligheid komt tussen de rijbanen een tussenberm. De Buitenring gaat in Landgraaf door middel van viaducten over de kruisende lokale wegen heen.

De geluidsmaatregelen

De Buitenring zorgt ook hier in Landgraaf voor een betere doorstroming van het verkeer. Maar het is wel belangrijk dat het verkeersgeluid voor de omwonenden zoveel mogelijk wordt beperkt. In Landgraaf plaatsen we daarom geluidschermen tussen de McDonalds en de Hoogstraat, aan de westzijde van de Buitenring. Ook komen er geluidsschermen tussen de Rötscherweg en de Gravenweg. Aan de oostzijde van de Buitenring komt er tussen de Nieuwenhagerheidestraat en de verlengde Gravenweg een hoge wal gemaakt van aarde. Deze wordt bedekt met gras of een andere begroeiing. Voor een extra geluidsdemping wordt de Buitenring overal voorzien van geluidsarm asfalt.

 

 

Hop-over voor vleermuizen en extra bos

Langs de N299, ter hoogte van de Apollolaan, staan enkele bomen. Hiervan is bekend dat deze door vleermuizen gebruikt worden als oriëntatiepunt om de weg veilig over te kunnen steken: een zogenaamde hop-over. Omdat de N299 daar aangepast moet worden aan de Buitenring, konden deze bomen niet blijven staan. Deze bomen zijn wel belangrijk als oversteekhulp voor de vleermuizen op hun dagelijkse routes. Daarom worden op die plek nieuwe bomen geplant.

Omdat door de Buitenring op enkele plekken toch natuur heeft moeten verdwijnen, gaan we op andere plekken nieuwe natuur aanleggen of stimuleren. Bij de Gravenweg zijn al enkele terreinen als natuurcompensatiegebied ingericht met bos. Daarmee wordt het leefgebied van de sperwer hersteld, die hier in de omgeving voorkomt. Enkele andere terreinen worden ook nog met bos ingericht. Hiermee gaat tegelijkertijd een lang gekoesterde wens van de gemeente Landgraaf in vervulling in het kader van het project Grote Boslocatie.

Klik voor meer informatie over natuurcompensatie en aandacht voor dieren hier.

Afsluiting en omleiding verkeer: wat en wanneer

Tijdens de aanpassing is de N299 volledig afgesloten. Dat zal duren tot halverwege 2017. Het verkeer wordt in de tussentijd omgeleid. Aan de oostzijde van Landgraaf loopt de omleiding via de Europaweg en aan de westzijde via de binnenring. De Reeweg, de Hoogstraat en de Haanweg blijven tijdens deze periode ondanks werkzaamheden aan deze wegen bijna volledig open voor het verkeer.

Neem een kijkje op het tracé van de Buitenring

Klik hier voor de visualisatie van de Buitenring. 

Downloads

Omschrijving Download Format Bestandsgrootte
Ombouw N299 tot Buitenring PDF 9,7 MB

Ik heb een vraag, idee of klacht

Bel ons Serviceloket via telefoonnummer