• Schinnen

    De entree van Amstenrade

In Schinnen gaat de verdiepte Buitenring onder de Hommerterweg en de Allée door. Bij de Allée - de ‘entree’ van Amstenrade - is gekozen voor een ovatonde als aansluiting op de Buitenring.

Goede aansluiting

Deze ovale rotonde kan het verkeer goed afwikkelen en past bovendien binnen de beperkte, beschikbare ruimte op deze plek. Hierdoor blijft het beschermde dorpsgezicht van Amstenrade ook in de toekomst behouden. Bij de Allée zorgt het vrijliggende fiets- en voetgangersviaduct voor de veiligheid van de gebruikers.

Ovatonde en vrij liggend fiets- en voetpad

De Allée en de Buitenring moeten op een goede manier op elkaar aansluiten zodat het verkeer goed kan doorstromen. De aansluiting moet ook qua ruimte passen op de Allée. Hoe groter de aansluiting, hoe meer er veranderd zou moeten worden aan het beschermd dorpsgezicht van Amstenrade en dat is niet wenselijk. Daarom hebben we naar Heerlen gekeken waar gebruik is gemaakt van een ovale rotonde: een ovatonde. Zo’n ovatonde past ook goed op de Allée.

Daarnaast is er een vrij liggend fiets- en voetgangerspad gemaakt. Hiermee kunnen fietsers en voetgangers op een veilige manier van Hoensbroek naar Amstenrade gaan en omgekeerd. Gescheiden van het overige, snelle verkeer.

Behoud van een Allée met allure

De bomen langs de Allée en het Kasteellaantje zijn een belangrijk kenmerk van het beschermd dorpsgezicht Amstenrade. Om daar zo min mogelijk aan te veranderen, hebben we samengewerkt met de gemeente Schinnen. Zij had een plan om het Kasteellaantje en de Allée op een goede manier in te passen in het beschermde dorpsgezicht. Dankzij dat plan zal straks, wanneer de Buitenring helemaal klaar is, de Allée -ook qua bomen- haar oude allure behouden. De laanbeplanting langs de Brunssummerweg blijft zoals die nu is. En om het dorpse gezicht te versterken, komen er hoogstamfruitbomen in de weiden langs de dorpsrand van Amstenrade.

Neem een kijkje op het tracé van de Buitenring

Klik hier voor de visualisatie van de Buitenring. 

Ik heb een vraag, idee of klacht

Bel ons Serviceloket via telefoonnummer